header foto header foto
Terug
11-12-2021

Jeugdopleiding selectieteams laat mooie resultaten zien

Afgelopen weekend zijn de laatste veldwedstrijden gespeeld. De zaalperiode staat voor de deur en de veldcompetitie ligt dus stil tot half maart. Een moment om de balans op te maken. Een paar vragen aan Eelko van Roon, technisch directeur van de jeugdopleiding voor selectieteams.

Als je terugkijkt op de afgelopen maanden: hoe staan we ervoor?

"Ik denk we, na het bijzondere hockeyseizoen van vorig jaar, er heel goed voor staan. Corona heeft natuurlijk de competities onderbroken en met de beperkende maatregelen hebben we alles uit de kast moeten halen om veel te blijven hockeyen en zinvol en verantwoord te blijven opleiden. De vraag was nu natuurlijk: hoe heeft dit uitgepakt? Nu we zien dat het basisniveau op peil is gebleven en het aantal blessures ook niet hoger ligt denk ik: goed. En als we kijken naar het 'scorebord', dan hebben onze teams het meer dan uitstekend gedaan.

JA1 staat bovenaan in het Landelijk, JB1 heeft als één van twee teams in Nederland een 100% score, MB1 is zeer overtuigend naar het Landelijk, MB2 is winterkampioen en promoveert, JC1 is winterkampioen en naar Super C, JC2 heeft het geweldig gedaan en gaat naar het IDC en MD1 weer bovenaan geĆ«indigd. Een groot compliment aan onze trainers, coaches en andere begeleiders die onze jeugd zo ver heeft gebracht!"

Hoe kijken we dan naar het 'scorebord'?

"Vanuit de TC zien we graag dat we zoveel mogelijk uitkomen op het hoogste niveau (of het niveau daaronder) met onze één en twee teams. Ook dit jaar lukt dit. Bovendien hebben we dit jaar twee-teams (MB2 en JC2) die kampioen zijn in de voorcompetitie. De resultaten zijn goed, maar het gaat voor ons meer om het hockeyen zelf. En daarnaast, het uiteindelijk doel is dat er elk jaar doorstroming is naar Heren1 en Dames1. Dat loopt goed. Er wordt meegetraind, zowel bij de dames als bij de heren, en meiden uit MA1 hebben zelfs al minuten gemaakt bij Dames1: Sophie Dom in de competitie en Carine van Wiechen in de Goldcup."

Hoe staat het met spelers in vertegenwoordigende teams?

"We zijn natuurlijk trots op de jongens en meiden die vanuit Vic in U14 en U15 zitten. We hebben daarnaast drie jongens in Nederlands B en vorige week zijn daar nog 2 jongens en één meisje bij gekomen in Nederlands U15! Het is een vorm van waardering van de opleiding. En deze spelers nemen hun ervaringen uit het spelen en trainen met spelers van andere clubs mee naar het team. Daar kunnen anderen ook weer van profiteren, gewoon door ze te wijzen op het idee dat je kunt afkijken. We spreken er sowieso liever niet over dat je iets niet kunt, maar zeggen liever dat je iets nog kunt leren."

"Ook mooi om te zien dat Marente Barentsen vorige maand haar debuut heeft gemaakt bij het Nederlands elftal in de Pro League, de opleiding van Victoria heeft zijn steentje daaraan bijgedragen! We krijgen ook een trots gevoel als we Alexander Schop zijn draai zien vinden bij HCR in de Hoofdklasse (tegen Tilburg zelfs 4 goals in één wedstrijd), wat onwijs knap is na al zijn blessure leed. Goals maken bewees 'Ali' al in de jeugd, fijn om te zien dat hij dat ook doet in de HK."

"Maar het gaat bij doelstellingen vooral om de vraag hoe we spelers beter ontwikkelen. Dit jaar hebben we meer aandacht in de opleiding voor het zélf keuzes maken als speler. Waar we vroeger meer oplegden zo van: doe dit, doe dat, dan word je beter, laten we spelers nu meer zelf een keuze maken. En dan daarna kijken hoe we die keuzes kunnen verbeteren."

Wat bedoel je dan precies? Wat voor keuzes zijn dat?

"Dat bedoelen we heel breed: hoe omgaan met spanning, voeding, fysieke belasting, tactiek en techniek. Kinderen meer eigen keuzes leren maken, wat doe je op welk moment, en waarom. We hebben de opleiding vorig jaar geƫvalueerd en daarbij ingezien dat we meer kunnen doen aan de pijlers 'mentaal' en 'sociaal'. Die zijn natuurlijk altijd onderdeel van de opleiding geweest maar deze hebben we uitgebreid met onderwerpen als lifestyle, omgaan met feedback en de teamgerichte houding. We willen daarin ontwikkelen.

Met BrainsFirst kijken we hoe het brein van de speler werkt en waar je natuurlijk sterktes liggen. Denk aan snel kunnen focussen of juist beter zijn in overzicht bewaren. We kijken hoe dit ons past, en zijn begonnen met staf het programma te doorlopen. En met Sport in Perspectief kijken we hoe de driehoek werkt tussen speler, ouders en coaches, en hoe deze soms samenwerken en soms tegenwerken. En dan de vraag hoe daar mee om te gaan. We experimenteren daar nog om te zien hoe of dit ons past. We zien wel al dat maatwerk echt vereist is. In elk geval zegt het alles over ambitie de opleiding te blijven ontwikkelen."

"We kijken daarbij naar alle leeftijden. Bij spelers in de C en D zijn spelers flink in de groei. Daar pakken we het bewegen aan, hoe gaan we daar er mee om als je door je groei opeens dingen even niet meer kunt? De uitdaging is dan ook het toch leuk te blijven vinden, ook al lukt niet alles. Dan gaat het om vertrouwen geven in de dingen die wel goed gaan, ook als iets nieuws niet lukt."

Corona lijkt opnieuw roet in het eten te gooien. Hoe gaan we daar mee om?

"Uiteraard hebben wij volledig begrip voor het feit dat er maatregelen nodig zijn om de pandemie te bestrijden, maar hebben wel moeite met de gemaakte keuze van de KNHB om kampioenschappen te organiseren (bijvoorbeeld het NK-zaal). Er is te weinig ruimte voor teams om goed en genoeg te trainen. We zijn nu genoodzaakt 's ochtends vroeg te trainen (en overdag waar het kan en de schoolroosters het toelaten). We zijn erg blij met de flexibiliteit van de trainers, de kinderen en de ouders dat ze hier toch aan willen meewerken. Gegeven de omstandigheden gaan we zo goed mogelijk onze schouders eronder zetten!"

"Misschien goed om toch nog eens te zeggen hoe bijzonder het is hoeveel staff we hebben van Dames1. Een hoofdklasseteam, dus met een intensief trainingsprogramma. Dat daarvan zoveel meiden naast een dagelijks leven ook nog onze jeugd willen trainen. Dat laat zien dat ze iets terug willen doen voor de club. Precies het DNA van Victoria, hoe mooi is dat!"

Nieuws afbeelding