Met de Week van de Scheidsrechter (vanaf 6 oktober) in aantocht en de examens voor de scheidsrechterskaart (16 en 17 oktober) aandacht voor Daniël Veerman, assistent-coach van Victoria JB1 en scheidsrechter op het allerhoogste niveau in Nederland.
Fluiten corvee? Welnee, bondsscheidsrechter Daniël Veerman (22) vindt het juist geweldig. Natuurlijk snapt hij ook wel dat jeugdspelers die verplicht hun scheidsrechterskaart moeten halen en voor de eerste keer een wedstrijd leiden, er soms behoorlijk tegenop zien. Loop je daar met een scheidsrechtersfluit in je klamme handen, terwijl coaches of spelers soms in je nek hijgen.
Daniël is ervaringsdeskundige. Zelf stond hij als jongen van 16 al senioren van dik in de dertig te fluiten. Dan ben je toch een beetje zenuwachtig. Maar je kunt veel van die angst wegnemen, zegt Daniël. Bij Vic fluit een beginnend jeugdlid altijd met een ouder. Die straalt in eerste instantie meer overwicht uit.
DURVEN EN DOEN
"Een voorbespreking met elkaar is heel belangrijk. Dan spreek je af waar je op let, waar je staat en of je fluit op elkaars helft en hoe je elkaar tijdens de wedstrijd kunt helpen. Dat geeft al veel meer vertrouwen”, zegt Daniël.
Ook helpt het als je online de tips en regels van de KNHB nog eens hebt nagelezen. En als eenmaal het beginsignaal heeft geklonken, moet je dicht op het spel blijven, zodat je veel kunt zien. En verder is het een kwestie van Durven en Doen. Durven fluiten en een beslissing nemen, daar draait het om.
RESPECT
"Als scheidsrechter sta je voor de dingen die je ziet tijdens een wedstrijd, niet voor dingen die je niet ziet”, zegt Daniël. "Dus als je een overtreding constateert moet je lekker hard fluiten. Gedecideerd en de goede kant op wijzen. In het begin is dat soms eng en heb je de neiging om zacht te fluiten. Niet doen. Laat zien dat je voor een beslissing staat. Soms wijs je per ongeluk de verkeerde kant op. Dat geeft niet, want jij bent ook aan het leren. Ook scheidsrechters kunnen fouten maken. Des te eerlijker je je opstelt, des te meer respect dwing je af.”
LEIDING GEVEN
Uiteindelijk zul je zien dat het je steeds beter afgaat. In het geval van Daniël heeft fluiten geleid tot een stormachtige carrière en zelfs een eerste officiële interland. Toch mooi voor iemand die gek is van hockey, maar er als hockeyer bij Victoria achter kwam dat een plaats in het Nederlands hockeyteam er voor hem nooit in zou zitten. Scheidsrechter zijn, bleek een geweldig alternatief. "Ik houd van leiding geven en ik houd er ook van om andere mensen te helpen hun sport te beoefenen. En als dat kan op het allerhoogste niveau met fluiten, dan pak je die kans natuurlijk.”
VEEL GELEERD
Daniël, afgestudeerd bestuurskundige, kan het iedereen aanraden. "Fluiten is niet vervelend, het leert je juist heel veel dingen”, zegt hij. ”Hoe je leiding moet geven, met mensen om moet gaan, besluiten moet nemen en je krijgt er een dikke huid door. Dat helpt je allemaal in het gewone leven. Hoe meer je fluit, des te leuker het wordt.”